perjantai 6. marraskuuta 2015


Digiloikka leikkiin ja liikuntaan etenee!Lasten ruutuaikaa on rajattava, koska mobiililaitteet ja pelaaminen passivoivat lapsia eikä liikkumiselle jää aikaa. Tässä väittämä, johon olen törmännyt ja uskallanpa nyt kyseenalaistaa sen. Liikkuminen ja leikki ovat lapselle luontainen tapa toimia. Se, että mukaan otetaan mobiililaitteita, voi mielestäni jopa lisätä lasten innostusta liikkumiseen.

Kajaanilainen Kettukallion päiväkoti on mukana paikallisessa ict-pedagogiikan kehittämishankkeessa. Kettukallion päiväkodin elokuussa 2015 käynnistämän pilottiprojektin keskeinen tavoite on, että mobiililaitteet eivät estä lasten liikunnan toteuttamista vaan pikemminkin mahdollistavat monipuolisen päivittäisen liikkumisen ja toimivat samalla lasten ja aikuisten innostajina. Kettukallion päiväkodissa mobiilaitteet ovat lasten aktiivisessa käytössä. Lasten osallistaminen, lasten omat ideat, oivallukset ja mielenkiinnon kohteet ovat toiminnan peruslähtökohtia.Päiväkodin esiopetusryhmä sai syksyllä uudet laitteet käyttöönsä ja on harjoitellut mm. valokuvaamista parityöskentelynä sovelluksena perinteisestä valokuva-pihasuunnistuksesta. 

Toinen lapsista on saanut viedä päiväkodin piha-alueelle pienen eläinhahmon piiloon ja ottanut siitä kuvan siten, että hahmon sijaintipaikka ei heti ensisilmäyksellä paljastu. Tämän jälkeen hän on tuonut iPadin parilleen, joka on lähtenyt etsimään eläintä. Päiväkodinjohtaja Susanna Möttösen mukaan tavoitteena olleet ulkona tapahtuvan aktiivisen liikkumisen lisääminen ja valokuvaamisen harjoittelu oli saavutettu ja lapset olivat touhunneet innokkaasti aamupäivän ulkoilun aikana. Valokuvaamisen harjoittelua on toki samaisessa yksikössä jatkettu ja laitteet ovat mukana myös retkillä - mikä sen mukavampaa kuin saada kuvata omia eskarikavereita ja yhteisiä touhuja. Tässä lapset ovat rakentaneet metsään liikuntaradan. Rakentamisen pohjana on olleet aiemmin liikuntasaliin lasten itsensä rakentamat toimintapisteet, joista oli otettu kuvat. Samaiset kuvat oli näytetty lapsille metsäretkellä ja kehotettu lapsia etsimään metsästä tarvittavat materiaalit ja rakentamaan rata uudelleen.

Koen olevani etuoikeutettu saadessani tehdä verkostotyötä innokkaiden ja aktiivisten varhaiskasvatuksen liikunnan kehittäjien kanssa. Digiloikka leikkiin -ryhmän alkutaival on osoittanut, että vahvaa tieto- ja viestintäteknologinen osaamista löytyy eri puolilta varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kenttää. Pienistä askelista syntyy suuria loikkia.

Kaisa Mustonen, Kajaanin kaupungin varhaiskasvatus, Digiloikka leikkiin-ryhmän puheenjohtaja
Kuvat Susanna MöttönenEi kommentteja:

Lähetä kommentti