perjantai 15. tammikuuta 2016

Liikunta- ja luontokerhon digiloikka


Lasten kerhotoimintaa järjestetään myös liikunta- ja luontokerhona Jyväskylässä. Toimintaympäristönä on luonto ja lähiliikuntapaikat. Kerhoilla on sovitut paikat, johon vanhemmat tuovat ja hakevat kerholaiset. Kerho kokoontuu kaksi kertaa viikossa 3,5 tuntia kerrallaan. Kerholaiset ulkoilevat säällä kuin säällä, koska ulkoilu on pukeutumiskysymys. Kerhossa työskentelee lastentarhanopettaja ja lastenhoitaja. Heillä on käytössä mobiililaitteita; tablet ja kaksi älypuhelinta.

Liikunta- ja luontokerhon pedagoginen digiloikka on käytännössä ollut monenlaista dokumentointia ja laitteiden hyödyntämistä syvällisempään lasten tarpeiden tukemiseen kuin aikaisemmin.

Luistelutaidon oppimisessa retkijakkara on loistava tuki.

Kerhon kasvattajat toimivat liikunta- ja luontomentoreina koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Kerhon toimintaa kuvaavat videot ja kuvat toimivat koulutusmateriaalina. Olemme olleet varhaiskasvatuksen kentällä varmaan vähän liian varovaisia antamaan lasten liikkua ja peuhata vedoten turvallisuussyihin. Monipuolisen ympäristön järjestäminen, luonnossa liikkuminen ja kasvattajan oma salliva asenne tukevat lapsen fyysistä aktiivisuutta. Liikuntaympäristön suunnitteluun kannattaa panostaa.

LiLussa, kuten kerhoa lyhyesti nimitämme, tehdään lapsihavainnointia ja dokumentointia sekä sen pohjalta arvioidaan ja suunnitellaan lapsen yksilöllisiä tavoitteita yhdessä vanhempien kanssa. Lasten liikuntataitoja kuvataan, joka auttaa lasta itseäänkin oppimaan. Valokuvasuunnistus on kestohitti. Lasten osallisuutta lisätään itse ottamilla kuvilla, jotka ovat joskus hyvinkin yksityiskohtaisia ja juuri sen oikean puolukkavarvun etsiminen voi olla erityisen haastavaa. Luonnon tutkimiseen tabletit ovat hyvä väline, josta voi etsiä tietoa ja tallentaa kuvia.

Liikunta- ja luontokerhossa ulkoillaan säällä kuin säällä.

Liikuntaleikit luonnossa ovat mieluisia ja niissä saa kaikki lapset liikuntaa. Esimerkiksi kasvattajan luota käydään koskettamassa jotain puuta tai haetaan joku lehti. Isommille lapsille haastetta lisää matemaattiset tehtävät. Liikuntataitojen oppimisessa vähän on paljon eli paljon toistoja ja vähän uusia taitoja, että lapsi oppii kunnolla yhden taidon.


Kasvattajat kokevat, että mobiililaitteet ovat itselle hyvä oppimisen väline yksittäisestä lapsesta ja koko ryhmästä. Luontoon, liikkumaan ja laitteet mukaan! 


Merja Hautakangas, Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti