lauantai 30. huhtikuuta 2016

Äidit liikkumaan

Miten tuoda tvt näkyväksi vanhemmille?
Olin huhtikuun loppupuolella käymässä Kirkkonummen Masalassa Nissnikun päiväkodissa eskareiden ryhmässä seuraamassa kuinka he suunnittelivat tulevaa äitienpäivän tapahtumaa.
Tehtävänä lapsilla oli suunnitella liikunnallinen aamupäivä, jossa äidit lapsineen liikkuvat läpi koko talon siten, että jokaisessa ryhmätilassa on erilaisia liikuntapisteitä.


Eskarilaiset lähtivät ideoimaan sitä, miten liikkumisen ja tvt:n saa yhdistettyä. Lapsille jo tuttuja juttuja ovat Bee botit, dokumenttikamera ja sen mahdollistaminen liikkumiseen sekä iPadin liikunnalliset sovellukset ja nyt myös olisi äitien vuoro päästä nauttimaan tvt:n mahdollistamasta liikunnasta.
Tärkeää on saada vanhemmat tietoiseksi siitä, mitä ja millaisia asioita lapset päivähoito- tai eskaripäivän aikana tekevät tvtlaitteilla. Monilta vanhemmilta, ja myös henkilökunnaltakin, kuulee vielä krittiikkiä ja huolta siitä, että näitä "vempaimia" on varhaiskasvatuksessa ja varmaan huoli siitä, että laitteita käytetään vain pelaamiseen päiväkodissa, onkin aiheellista. Siksi on erittäin tärkeää tehdä näkyväksi tämä toinen puoli näistä laitteista ja niiden erilaisista käyttömahdollisuuksista. On kiinni kasvattajista, heidän motivaatiostaan ja innostaan ottaa asioista selvää, mihin kaikkeen nämä laitteet taipuvatkaan ja ennen kaikkea on heidän vastuullaan tuoda se myös vanhemmille näkyväksi. Kun vanhemmat pääsevät itse näkemään ja kokemaan sen ilon ja riemun, mikä syntyy kun saa linnun nousemaan siivilleen, saa pandan tanssimaan tai Bee botin kulkemaan oikean kuvan päälle, heidän käsitykset "pelaamisesta" saadaan muuttumaan ja nähdään digitaaliset laitteet mahdollisuutena oppia aisioita uudella tavalla. Uskon ja toivon, että nämä erilaiset liikkumisen mahdollisuudet innostaisivat myös niitä lapsia liikkumaan, joita perinteinen liikkuminen ei niinkään houkuttele.

Nissnikun päiväkodissa on myös kerran kuussa vanhemmille toiminnalliset iltapäivät, joissa vanhemmat ovat jo ennen tätä tulevaa äitienpäivää päässeet kokeilemaan mm. iPadin liikuttavia sovelluksia. Vastaanotto on ollut positiivista ja monet vanhemmat ovatkin kertoneet ladanneensa sovelluksia myös omille laitteilleen kotona ja suosivansa niitä perinteisten pelien sijaan.
Aurinkoista kevättä ja hyvää tulevaa äitienpäivää kaikille!

Krista Lappalainen
Päiväkodin johtaja
Kirkkonummen kunta, varhaiskasvatusEi kommentteja:

Lähetä kommentti