maanantai 16. lokakuuta 2017

Kettuvaara! Uudet lapsen osallisuuden vinkkikortit käyttöön- lapsi liikunnan suunnittelijana ja dokumentoijana

Kirjoittat: Virpi Katajarinne, Koskenrannan päiväkoti Amanda, Mäntsälä

Otimme eskarilaisten kanssa käyttöön Ilo kasvaa liikkuen- ohjelman Lapsen osallisuuden vinkkikortit, tavoitteena tutustua uuteen materiaaliin ja kehittää työtapoja, joissa lapsi voisi toimia liikunnan suunnittelijana ja dokumentoijana. Apuna työssä meillä oli amk- opiskelija.


Korttien vinkit on jaettu uusien Varhaisvuosien liikuntasuositusten otsikoiden mukaan. Aloitimme ensimmäisestä, kortista jossa on Kettuvaara- leikki ja sen pohjalta lähdimme työskentelemään. Ensin leikimme leikkiä eskareiden kotametsässä ja se olikin oiva ympäristö eläytyä pupuperheeksi, jonka täytyy olla varuillaan kettujen vuoksi. Aikuinen oli äitipupu ja aina sovittiin etukäteen kuka lapsista havaitsee kettuvaaran ja varoittaa muita.

Kun ehdotimme, että leikkiä voisi jotenkin dokumentoida, lapset päättivät tehdä leikistä videon, jonka avulla leikkiä voitaisiin opettaa päiväkodin muille ryhmille. Leikkiä päätettiin kuvata sekä ulkona kotametsässä, että sisällä salissa. Lapset myös selostivat leikin sääntöjä hyvin monisanaisesti videolle, tässä kaivattiin aikuisen editoimista!Myöhemmin leikkiä leikittiin salissa, jolloin lapset kehittelivät leikkiä sisätilaan sopivaksi. He halusivat, että leikissä joku lapsista voisi olla kettu, joka ottaa pupuja kiinni. Piilopaikkojen puuttuessa he päättivät, että huopa-alustat olivat ”piiloja”, eli turvapaikkoja ja kettu nukkui leikin aluksi salin keskellä olevalla matolla, kunnes pomppasi hereille ja huusi ”kettuvaara”. Lapset toimivat vuorotellen kuvaajana ja eri rooleissa leikissä.

Lapset myös halusivat keksiä uusia ”vaaroja”, joten olemme leikkineet Karhuvaaraa ja Hirvivaaraa.

Videon editoimisen teki aikuinen. Videoon laitettiin myös tekstejä, koska joissain kohdissa äänet kuuluivat huonosti. Nyt leikki lähtee videon muodossa päiväkodin muihin ryhmiin ja he voivat vielä jatko kehitellä leikkiä ja vaikka keksiä uusia ”vaaroja”.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti